Порто – град с гостоприемство и традиции

Щом един град е дал името си не само на вина, но и на цяла държава, няма как да остане пренебрегнат. Ще говорим за Средиземноморието и по-конкретно Португалия, град Порто. Той е вдъхновение за писатели и пътешественици, а днес е и място, на което се поместват едни от най-очарователните места около река Дуро.

Интересни събития се случват там, а един път на дата 24 юли на това място се организират състезания по рабело с лодки.

Интересна е и „Рибиера“, това е място, на което много туристи се събират, за да зърнат едно световно културно наследство, обявено за такова от ЮНЕСКО.

Сред атракциите на град Порто са и старите трамваи. Някога те са били първият начин на такъв тип транспорт на Иберийския полуостров. Измежду много хора съществува заблуда и тя се свързва с това, че Порто се разполага над два бряга на река, но истината е, че той заема само северната й част и бреговете, а в насрещния бряг се намира град Вила Нова де Гая. Там са и винарните с портвайн.

Град Порто предлага още прекрасен и неописуем изглед към парк „Сералвеш“, в тази част се намира и една от сградите на музея на съвременните изкуства.

Не по-малко атрактивна е и сградата на Дома на музиката, която е със зали и изключителна акустика. Те се издига величествено и ексцентрично в самия град, а сам по себе си Порто се слави като град със старинна архитектура. Това е и едно от най-смелите и разумни решения за неговата слава.

Тук може да се види и изкуството на португалската керамика – азулежу. Името му идва от изтока и намира приложение именно в Порто. В града днес има множество сгради, едни от тях облицовани с керамика, глина и плочки, а други като „Сао Бенто“ в сюжет от платна на бяло и синьо.

Не е за пренебрегване и пешеходният мост, който също е един от символите на града „Дом Луиш“, по дело на последовател на Айфел.

Не е за игнориране и книжарницата в Порто „Лелло“. Те е обявена за най-красива културна местност по света с наличността си от старинни картини.